Galéria

uszt_logo_rgb

Mecsextrém Park

2013.05.11. Kirándulás a Mecsextrém Parkba. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Mecsextrém Park Árpádtető. Az éjszakai eső megijesztette a kirándulni vágyókat, de reggelre felszakadozott a felhőzet, és szép, kissé hűvös kirándulóidő lett. Három busszal indultunk fél tíz, tíz, és tizenegy órakor, így a főzőtanfolyamon résztvevő családok is el tudtak jönni. A parkba érkezve karszalagot kaptunk, majd mehettünk játszani, és nap a továbbiakban a felhőtlen szórakozásról szólt. Rengeteg program közül lehetett választani. Az erdei kötélpályán a kisebbek és nagyobbak a nekik való pályákon próbálhatták ki ügyességüket, bátorságukat. A bob pályát is sokan kipróbálták, lelkes kiabálásuktól zengett az erdő. Hosszú sorban várakoztak a csúszni vágyók a következő kocsira. A legnagyobb sikere az erdei kötélpályának és a bob pályának volt. A kisebbek vidáman ugráltak a benti játszóházban, az udvaron álló játszóvár kötélpályáin, csúszdáin. A kültéri játszótér is sok gyermeket vonzott. Jó móka volt felmászni a „várba”, majd lecsúszni a csúszdán, és kezdeni előröl. Az udvaron levő erdei iskola is nagy sikert aratott a gyerekeknél a madárfészkeivel, odúival, szintén sokan tértek vissza-vissza a trambulinokba. Jó szórakozás volt a különféle felépítésű gokartokkal „száguldozni” a pályán. A gokart pálya melletti kosárlabdapályán komoly meccset vívtak a fiatalok. Ki lehetett próbálni a falmászást, végigmenni a pókháló formájú mászókán. A bikalovaglásnál nagy rivalizálás volt, ki marad fenn tovább. Lovagolni, lovat simogatni is lehetett. A családok láthatólag nagyon jól érezték magukat ezen a kellemes, jó hangulatú közösségi kiránduláson. Késő délutánra, a program végén eleredt az eső. Az értünk jövő utolsó buszt már az épületben vártuk. A kisebbek kiválóan elszórakoztak a fedett légvárban, fel-le másztak, csúszkáltak a várakozás ideje alatt. A nap zárásaként együtt vacsoráztunk Komlón, a Piknik étteremben, majd kissé elfáradva, szép élményekkel telve hazaindultunk.

Karácsonyi játszóház

2012. 12. 15. Karácsonyi Játszóház: A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Komló, Közösségek Háza A közös karácsonyozás programja Figura Ede zenés műsorával indult, mellyel nem csak megmozgatta a gyerekeket, de megnevettetett gyerekeket és felnőttet egyaránt. A hóemberről szóló előadás során a vállalkozó kedvű gyermekek szereplésére is volt lehetőség. A gyerekek lelkesen jelentkeztek és segédkeztek a műsorban. Utána a Kenderföldi Általános Iskola műsorát láthattuk. Először a Nemzetiségi Néptánccsoport szép táncát élvezhettük, majd a Színjátszó Szakkör kedves „Betlehemes” műsora következett. A gyerekek műsorát kicsik és nagyok egyaránt jókedvűen figyelték. Ezt követően kreatív játszóház keretében segítséggel karácsonyi díszeket alkothattak a gyerekek és szüleik. Ezeket természetesen haza is vitték, otthonukat, karácsonyfájukat díszíteni. A gazdag és kreatív alapanyag készletből lehetett gipszformákat festeni, karácsonyi harangot, papír- és egyéb díszeket készíteni, vágni, ragasztani. Játszóház közben az otthonról hozott (és közösbe felajánlott) süteményeket falatozták a résztvevők, és jóízűen beszélgettek. A terem végén felállított asztalsor teli volt finomabbnál finomabb otthon készült süteménnyel. Bőséges volt a választék, az anyukák, nagymamák ügyes kezének, lelkes munkájának köszönhetően. Nem hiányzott a Télapó sem, aki minden megjelent gyermeknek ajándékcsomaggal kedveskedett. A gyerekek felsorakoztak a Télapó előtt az ajándékért, ki magabiztosan egyedül, ki szülei kezét fogva, bátortalanul. Volt, aki fotózást is vállalt a Télapóval. A meglepetést a legtöbben rögtön ki is bontották, és már a teremben játszottak az ajándékba kapott gumilabdával, jojóval, és csomagjukból édességeket eszegettek. Mindenki jól érezte magát. Szép hangulatú, békés délután volt, kellemes ráhangolódás az Ünnepekre.

Családi Mesenap

2013.02.23. Családi mesenap A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Komló, Közösségek Háza Résztvevők száma: fő A program Figura Ede zenés műsorával indult, melyen mindenki jól szórakozott. A gyerekek lelkesen segítettek a mesemondónak és láthatólag élvezték a szereplést. Jó volt hallgatni a hangos kacagásukat, a madárijesztő lány, és az állatok történetén. A zenés mese után kis szünet következett, ásványvizet, szörpöt és gyümölcslevet ittak a jelenlevők. Ezután a gyerekek következtek. A jelentkezők kiálltak a közönség elé, és mesét mondtak nekünk. Mindenki figyelmesen hallgatta a kis mesélőket. Voltak, akik magabiztosan álltak ki, mások kissé izgulva kezdetek neki a történetnek. A végén mindnyájan büszkén, a hallgatóságtól kapott tapssal jutalmazva fejezték be előadásukat. A következő meséket hallhattuk: A három bolond lány - Adonyi Áron; A molnár lova – Bakó Csilla; Mátyás király, meg a nád – Thoma Dávid; A vadgalamb meg a szarka – Bális Csenge; A kismókus fél diója – Tulinger Arnold; Kiscsacsi – Lukács Alexa; A szegény ember királysága – Rajnai Vivien; A mostohalány meg az édeslány – Mester Virág; A róka meg a gólya – Mutter Diána; Volna – Mutter Lili. A mesemondók jutalma egy tábla csokoládé volt, örömmel jöttek előre ismét, átvenni a megérdemelt dicsérettel együtt. A kedves délután uzsonnával fejeződött be, gyümölcsök, kekszek, sütik közül lehetett válogatni, folyadékként gyümölcslét, ásványvizet és szörpöt kaptak a gyerekek, és a szüleik, hozzátartozóik.

Húsvéti játszóház

2013.03.23. Húsvéti játszóház A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Komló, Közösségek Háza A húsvéti rendezvény sokakat megmozgatott. A hideg hőmérséklet ellenére a gyerekek örömmel vettek részt a szabadtéri programokon. Lelkesen tekertek a gokartokon, ugráltak a légvárban, táncoltak a zenére. Nagy sikert aratott a Komlói Állatvédő Egyesület kisállat simogatója is. A gyerekek kivehették a kennelből a kiskutyákat szeretgetni, simogatták a nyuszikat. Ámulva nézték a nagytestű ír farkaskutyát, a tacskót, velük is barátkoztak. Az állatsimogatóban segédkező állatvédők tanácsadást is tartottak, szívesen válaszoltak a hozzájuk intézett kérdésekre. A program végére néhány nyuszi gazdára talált. A Közösségek Háza előtt kézműves édesség vásár volt, tradícoinális édességekből lehetett vásárolni. Az épületben Figura Ede zenés műsorával szórakoztatta az érdeklődőket. A terem gyorsan megtelt, a később érkezők a széksorok mögött több sorban állva figyelték a műsort. Gyermek és felnőtt egyaránt jól szórakozott. Hallgattuk a gyerekek kacagását, a felnőttek kuncogását, jó volt látni a mosolytól ragyogó arcokat, az együtt átélt szórakozás örömét. A műsor után a húsvéti játszóház következett. Volt, aki önállóan dolgozott, mások segítséggel alkottak húsvéti díszeket, festettek tojást, gipszmintát. Lelkesen dolgoztak a gyerekek, számos kreatív alkotás készült, amit mindenki haza is vitt, hogy otthonukat díszítse az ünnepen. A zenés műsor és a játszóház ideje alatt folyamatosan zajlottak a szabadtéri programok az épület előtt, az ugráló várban folyamatos volt a nyüzsgés, jókedvűen hangoskodtak, gokartoztak, vissza-visszatértek a kisállat simogatóba a gyerekek. A délután során aszfalt rajzversenyre is sor került. A kis művészek telerajzolták a ház előtti aszfaltot virágokkal, napocskákkal, szivárvánnyal, házikóval, de volt még királylány, gyerek, manó, ló, katica, focilabda is a művek között. A résztvevők jutalmul csokoládét kaptak, az első három helyezett tárgyi ajándéknak is örülhetett. A húsvéti ünnep előtt, vidám, kellemes délutánt töltöttek együtt a rendezvényen résztvevő családok.

Nyárzáró és projektnyitó családi nap

2012. 09. 15. Nyárzáró és projektnyitó családi nap: A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Komló, KBSK Sportpálya Éjszakai eső utáni hűvös délelőttön kezdődött a program, melyen, már a kezdéskor sok család gyermekeivel együtt megjelent. Délutánra a nap kisütött, melegebb lett, egyre többen lettünk, nagycsaládosok, „kiscsaládosok” és érdeklődők, egyaránt. A színes szabadidős programok jó szórakozási lehetőséget biztosítottak a nap folyamán a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Lehetőség volt gokartozásra a szabadtéri pályán, egyes, páros, és többszemélyes gokarttal, amit a gyerekek lelkesen ki is használtak, ügyesen róva a köröket. Kipirult arccal, jókedvűen kiabálva tekertek. A felállított légvárak is nagy sikert arattak. A kicsiknek és a nagyobbaknak két különböző légvár épült. A nagyobbak egyedül, szüleik óvó tekintetétől figyelve egyedül ugrálhattak a nagy légvárban, a kisebbek a kis légvárban szüleik segítségével és közelségével élvezhették a játékot. Ez a játék is sok gyermeket vonzott, jókedvűen ugráltak bennük. A kreatív játszóház a felállított sátorok alatt, jó és aktív pihenőt jelentett a mozgásos játékok között. Lehetőség volt gipszfestésre, vágásra, ragasztásra, gyöngyfűzésre, fonásra, segítséggel és önálló alkotásként egyaránt. Nagyon élvezték a gyerekek az arcfestést is, folyamatos munkát adva a megjelent segítőknek. Virágokat, mókás állatarcokat, pókembert festettek a gyerekekre, minden kívánságot teljesítve. A műfüves futballpályán csapat- sorversenyekre is sor került. A gyerekek lelkesen bíztatták társaikat, az ügyességi versenyek során. Mindenki igyekezett a legjobbat kihozni önmagából (és társaiból), a győzelem érdekében. A pálya széléről mi is lelkesen szurkoltunk nekik. A csapatok a verseny végén jutalmazásban részesültek. A sorversenyek után került sor a futballbajnokságra. A gyerekek mindent beleadtak a győzelem reményében, ugyanakkor nagyon élvezték a játékot, és a végén lelkesen örültek jutalmuknak és az emléklapoknak. A teke-bajnokság egész nap zajlott. Gyermekek és felnőttek egyaránt versenyeztek ebben az ügyességi játékban. A játék és versengés örömén túl, természetesen itt is eredményhirdetéssel és díjazással zárult a verseny. Aki nem versenyzett, az is nyert ezzel a nappal, hiszen családja és barátok körében töltött el egy szép napot, szabad levegőn, jókat játszva, új ismeretségeket kötve.

Tavaszváró-kiállítás

2013.03.08. „Tavaszváró” családi művészeti kiállítás A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Komló, Közösségek Háza A „Tavaszváró” családi művészeti kiállításra a címben is megnevezett, tavasszal kapcsolatos témájú alkotásokat vártunk. A március 1-i leadási határidőig, 104 gyermek 113 rajza érkezett meg. A rajzokat a Közösségek Háza vezetőségének munkatársai értékelték korcsoportok szerint. Mivel a különböző életkorú gyermekek más-más rajzkészséggel és rajztudással rendelkeznek, a kategóriák a következőképpen alakultak: óvodáskorúak, alsó tagozatos és felső tagozatos iskolások. A mondandójukban és megjelenésükben is színes munkák a természetről, növényekről és állatokról, szivárványról, a húsvét- és tavaszvárásról egyaránt szóltak, a nagyon várt tavaszt megidézve. Az eredményhirdetésre március 8-án került sor a Közösségek Házában, melyre sok gyermek eljött a szüleivel. A képek a folyosó falára felfüggesztve várták, hogy mindenki megcsodálhassa őket. A díjazottak korcsoportonként: Óvodások: 1. Bien Gréta Laura, 2. Petrétei Bence, 3. Szabó Kata. Alsó tagozatos iskolások: 1. Bodor Ádám, 2. Tóth Klaudia, 3. Szinger Diána. Felső tagozatos iskolások: 1. Karsa Bianka, 2. Kirch Boróka, 3. Körmendi Judit. A rajzpályázaton résztvevő összes gyermek elismerő oklevelet és édességet kapott munkája jutalmául, a díjazottak ezen felül még egy vásárlási utalvánnyal gazdagodtak, amit a komlói M Papír üzletben válthattak be. A megjelent gyermekek büszkén jelentkeztek, amikor név szerint szólították őket, hogy átvehessék az elismerést, majd örömmel mutatták szüleiknek az ajándékot és az oklevelet. Mosolyt, és meleget hoztak a télvégi hétköznapokba.

Kirándul a család

2013.04.20. Kirándul a család A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Pusztabánya Ragyogó napsütésben indultunk a Közösségek Háza elől a Pusztabányai kirándulásra. Kicsik és nagyok, hátizsákkal a hátunkon, jókedvűen beszélgetve tettük meg az utat Gesztenyésig, ahol többen csatlakoztak hozzánk. Ezután folyamatosan emelkedett az út, ezért Zobákpusztára érve pihentünk egy kicsit, ill. bevártuk a többieket. Itt megint többen lettünk. Zobákpuszta után az erdei úton mentünk tovább, mindig csak fölfelé. Néhol úgy éreztük, mintha medvehagyma erdőben mentünk volna, mert az út két oldalán egybefüggő pázsitszerűen mindenütt csak medvehagymát láttunk a fák között. A gyerekek vidáman szaladgáltak körülöttünk, végigsétáltak az útszéli kidőlt fákon, minden érdekeset megcsodáltak. Három óra alatt értünk el a célunkhoz Pusztabányára, ahol a csapat másik fele várt minket. Szorgos munkájuk eredményeként már rotyogott két bográcsban a babgulyás, és ők szállították oda a vizet, felszerelést, játékokat, míg mi gyalogoltunk. Nagyon sokan voltunk, amerre néztem mindenütt plédeken, padoknál, családokat, beszélgető, játszó kicsi és nagy embereket láttam! Amíg az étel főtt, kis pihenés után szabadtéri játékok foglaltak le minket. Később a családdal, barátokkal közös játékban megéhezett családok örömmel fogyasztották az ízletes ételt, a szakácsnőket dicsérve. Néhány család grillezett a tűzrakó helyen asztaluk-padjuk mellett. Étkezés után folytatódott a játék. A fiúk/férfiak hosszú focimeccset vívtak a mezőn. Volt, aki labdázott, tollasozott, kutyájával játszott (az apró kutya is végig gyalogolt velünk Pusztabányáig!), mások szundikáltak a kiterített pléden. A gyerekekkel való játék mellett jutott idő ismerősökkel, barátokkal való jóízű beszélgetésre. Uzsonnára a gyerekek kalácsot, pogácsát kaptak. Estefelé a tűzrakó helyen több család szalonnát sütött. A nagyobb gyerekek lelkesen sütögettek, majd falatozták az általuk elkészített sült szalonnát kenyérrel. Többen visszatértek a babgulyáshoz „estebédre”. A jókedvű kirándulás a hazafelé tartó sétával fejeződött be, ezúttal már lefelé gyalogolva. A „segítők” összepakolták a „tábort” és mindent hazaszállítottak. Nagyon jól éreztük magunkat az első tavaszi szabadtéri programon.

Bikali Kirándulás

3013.05.18. Bikali Élménybirtok látogatása- Középkori játékok. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Élménybirtok Bikal. A reneszánsz élménybirtok látogatására négy teli autóbusszal indultunk. A birtokra érkezve középkori látvány fogadott bennünket, már bejáratnál korhű viseletbe öltözött színészek várták érkezésünket. Megtekinthettük a középkori falu, óváros, és a palota épületeit. Visszalépve a középkor világába, mint egy időutazás során, a következő élményekben, látványosságokban volt részünk: A bejárattól elindulva kézművesek házait látogathattuk meg. A helyi fazekas-, kosárfonó-, kovácsmesterek mutatták be tudományukat és a szakmájukat. Az érdeklődők kipróbálhatták a szerszámokat, és a mesterek segítséggel alkothattak is. Ezt követően a túloldalon levő csárda a keltette fel a figyelmet. A vízimalom is érdekes látnivaló volt, a mellette levő tóban úszkáló kacsákkal. Az állatsimogatóban különféle háziállatok megtekintésére és simogatására volt lehetőség, nagyon tetszett a gyerekeknek. Nagy sikere volt a pónifogatnak is, lehetett kocsikázni, lovagolni is. Az óvárosban is találtunk mesterembereket, a szabónál korhű ruhákat lehetett próbálni, máshol ékszereket készíteni, üveget festeni, gyöngyöt fűzni. Az asztalos mesternél fafaragást lehetett tanulni. Mézeskalácsot is lehetett készíteni. Az íjászkodást is többen kipróbálták, csakúgy, mint a gólyalábon járást. Ezt követően a Puchner Kastélyszállóban ebédeltünk, középkori díszletek között. A madaras színpadon madárbemutatót láttunk, érdekes színielőadással körítve. Izgalmas és lenyűgöző volt a nemes madarak röptét, vadászatát figyelni, élvezni, ahogy a sólyom, bagoly, a fejünk mellett elrepült. A vár egyik tornyában a vár hóhéránál ítélkezésre lehetett jelentkezni, a vállalkozó kedvűek elítéltethették családtagjaikat különböző vétkeik, bűneik miatt. A palota pazar díszítését is megcsodáltuk, a szellemesen korhűnek tűnő, de mégis modern és kulturált mellékhelyiségekkel, mosdókkal együtt. A palota udvarán reneszánsz zenére táncba hívták a látogatókat. A nap zárásaként lovagi tornát láthattunk, melyet igazságos Mátyás király tiszteletére rendeztek. A látványos lovagi torna során a közönségből kiválasztott hölgy kegyéért vívtak meg a lovagok. Az élményekkel teli nap során mindenki megtalálta a neki tetsző látványosságot, elfoglaltságot. Izgalmas, sok meglepetést hozó, szép kirándulás volt.

Önfoglalkoztatás (13.05.10.)

2013.05.10.-05.17.-05.24.-05.31.-06.07. Önfoglalkoztatást támogató kezdeményezésekre irányuló tanácsadás- workshop. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. A családi vállalkozások alapításával kapcsolatos gyakorlati tudnivalók közvetítése történt előadás és egyéni tanácsadás útján 5 alkalommal.

Pszichológiai csoport tréning (13.05.09.)

2013 05.09.-05.16.-05.23.-05.30.-06.06. Pszichológiai csoportfoglalkozás, tanácsadás anyukáknak. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. A szülői „alkalmasság”, önbizalom fejlesztése történt a csoportfoglalkozások során.

Szexuális felvilágosítás

2013.05.02. A gyerekek szexuális felvilágosítása kisgyermekkortól előadás. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. Az előadás gyakorló szülőknek szólt, arról, hogyan világosítsák fel gyermekeiket szexuális témában életkoruknak megfelelően.

Szülői hatékonyság (13.05.07.)

2013.05.07.-05.14.-05.21.- 05.28.-06.04. A szülői hatékonyság fejlesztése problémákon, kérdéseken, gyakorlati tanácsokon keresztül. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. A témakörök a konfliktuskezelés, a gyermekkel való helyes kommunikáció, példákon és gyakorlatokon történő bemutatása, a szülői eredményesség tanulása a Gordon módszer segítségével.

Sportnap (2013.06.09)

2013.06.09. Sportnap Komlón. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: KBSK Sportpálya Komló. Projektzáró rendezvény. A vasárnap délutáni programon már a kezdéskor sok érdeklődő volt. A nyári, meleg, és a meghirdetett programok sok érdeklődőt vonzottak. Folyamatosan tele volt a légvár ugráló gyermekekkel, a légvár előtt szép számmal beszélgetve várakoztak a szülők szórakozó gyermekeikre, majd próbálták ki a következő szórakozási lehetőségeket. Nagy sikere volt a kreatív játszóháznak, sokan álltak sorba arcfestésre is, egészen a sportnap végéig, folyamatosan. A sportpályán, gokartokon tekertek a gyerekek, egyedül, párosban, és csoportosan egyaránt. A tekepályán komoly verseny alakult ki, és a ping-pong asztaloknál is telítve volt a terem. A DJ folyamatosan adta a jobbnál jobb zenéket, fokozva az esemény hangulatát. Vattacukor árus, és hagyományos édesség árus is jött, így finomságokban sem volt hiány. A délután folyamán az érdeklődők láthattak karate bemutatót, formagyakorlatokkal, majd pusztakézzel történő cseréptöréssel. Később amerikai focicsapat mutatta be a sportágát, stratégiáit, teljes felszerelésben. Ezután a helyszínen felállított színpadon társastánc bemutatóval szórakoztatták az összegyűlt közönséget. A műsorok után a vállalkozó kedvű gyermekek sorversenyen vehettek részt. Olyan sokan voltak, hogy 5 csapatot lehetett belőlük szervezni. A legkisebbektől a legnagyobbakig lelkesen végezték a versenyfeladatokat. A kicsikkel a szüleik is együtt szaladtak, segítve őket. Zengett a sportpálya a szurkolók kiáltásaitól. A verseny végén minden gyermek üdítőt és csokoládét kapott, az első három helyezett pedig ezen felül további díjazásban részesült. A gyermekek versenye után a színpadon élvezetes T-Dance bemutatót láttunk, melyen több országos bajnok is képviseltette magát. A lenyűgöző táncbemutatót követően került sor a teke– és ping-pong versenyek eredményhirdetésére. A program zárását követően a lelkes focirajongók még a műfüves pályán egy barátságos focimérkőzést játszottak. A projektzáró sportrendezvény igen jól sikerült, mind a szervezők, mind a résztvevők szép élményekkel gazdagodva indulhattak haza.

Gyerekvigyázó

Főzőtanfolyamok

2013-04.06.-2013.05.27. Főzőtanfolyam fiatal anyukáknak A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Komló Brooklyn Étterem. – gyakorlati főzési és konyhatechnikai tanácsadás. Az egészséges táplálkozás konyhatechnikai alapjaival ismerkedhettek meg a gyakorlatban a résztvevők. Témakörök: előételek, szendvicsek, levesek, saláták és öntetek, besamal mártás, főzelékek, pasta, rizottók, szárnyasok, halak, sushi, diétás-diabetikus, medvehagymás ételek, tortilla, gyoran elkészülő ételek, palacsinta, gyümölcsök, sütemények, édességek.

Táplálási-táplálkozási tanácsadás anyukáknak

2013.03.19. Táplálási- táplálkozási tanácsadás anyukáknak. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. Az érdeklődők a gyermekek és felnőttek egészséges táplálkozásra vonatkozó ismeretekkel gyarapodhattak ez előadás során.

Drog, dohányzás, alkoholfogyasztás megelőzése a gyermeknevelésben

2013.03.03.21.-04.04.-04.11.-04.18.-04. 25. Drog, dohányzás, alkoholfogyasztás megelőzése a gyermeknevelésben előadás. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. Az előadássorozatban a különböző életkorú gyermekekre jellemző korszakokkal, káros szenvedélyekkel való megismerkedés veszélyeivel, az káros szenvedélyek kialakulásának megelőzésével, ez ezeket megelőző egészséges szülői magatartással, gyermeknevelési tanácsok ismereteivel gyarapodtak a jelenlevők.

Számitástechnikai alapkompetenciák oktatása

2013.04.27.-05.04.-05.25.-06.01.-06.08. Számítástechnikai alapkompetenciák oktatása. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Közösségek Háza Komló. A tanfolyam résztvevői szakérő segítségével megismerkedtek a számítógép működésével, szövegszerkesztő, táblázatkezelő programokkal, önéletrajzot írtak, megtanulták az internetet célszerűen, információkezelésre használni.

Karrier tréning anyukáknak gyakorlati ismeretek átadásával

2013.04.17.-04.24.-05.08.-05.15.-05.22.Karriertréning anyukáknak gyakorlati ismeretek átadásával. . A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. A munkaerőpiacra való visszatérést támogatta ez a tréning. A résztvevők megismerkedhettek a legfontosabb gyakorlati teendőkkel a munkavállalás előkészítésében, a munkavállalási folyamatban. Pl. önéletrajzírás, önbizalom fejlesztés, „kiállás”, a leendő munkáltatóval történő első elbeszélgetés, állásinterjú, béralku, stb. A munkavállalás jelenlegi hatályos jogszabályaival is megismerkedtek a tréningen résztvevők.

A szülői felelősség és a TV-nézés kapcsolata

2013.05.27. A szülői felelősség és a TV-nézés kapcsolata előadás. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. Az előadás a szülők felelősségéről, segítő és ellenőrző szerepéről szólt a televíziózás kapcsán a mindennapi életben, a gyermekek egészséges lelki fejlődése érdekében.

Internetezés, közösségi oldalak látogatása és a gyermeknevelés

2013.05.29. Internetezés és a közösségi oldalak látogatása és a gyermeknevelés előadás. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. Az előadás a szülők felelősségéről, segítő és ellenőrző szerepéről szólt az internetezés és a közösségi oldalak kapcsán a gyermekek egészséges lelki fejlődése érdekében

Idegen nyelvek oktatása

2013.06.10.Előadás idegen nyelvek oktatásáról. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. Ezen az előadáson a nyelvtanulást megkönnyítő technikákról, a szülői segítség módjaival ismerkedhettek a jelenlévők, szemléltető példákkal könnyítve az ismereteket.

Közös tanulás a gyerekkel

2013.04.12. Közös tanulás a gyerekkel előadás. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. A gyermekek tanulási technikáinak megismerése, megtalálása, segítség módja a tanulás során, a szülő segítő szerepének fontossága volt az előadás témája.

Magánélet, család, munka összehangolása

2013.06.03. Előadás a magánélet, család és munka összehangolásáról. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. Az anyaság- munka- család- magánélet sokszögben való elégedett élet kialakítása, időbeosztás, teendők beosztása, rangsorolása volt az előadás témája.

A pénzzel történő helyes bánásmód oktatása gyerekeknek és szülőknek

2013.06.05. A pénzzel történő helyes bánásmód oktatása gyerekeknek- előadás szülőknek. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. A családi költségvetés megismertetése a gyermekkel, a zsebpénz szerepe beosztása, gyermekeknek szóló „pénzügyi” tanácsok ismertetése a szülőkkel.

Gyermek- és babasegély

2013.03.29.Gyermek és babasegély előadás. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Békesziget Komló. A gyermeknevelés során fellépő veszélyhelyzetek megelőzésével, az esetleges balesetek esetén történő segítségnyújtással, a mindennapi élethez tartozó gyermekbetegségek esetén szükséges segítségnyújtással ismerkedtek az érdeklődők.

Komlói napok

2012.08.31-09.02. Komlói napok. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Városi Sportközpont Komló.A Komlóért Expo-n, a Komló Városi Önkormányzat kiállítási standján a tervezett rendezvények, programok, valamint tanfolyamok és tréningek ismertetése történt a város lakosságának részére. A tájékoztatás szórólapok és személyes kommunikáció útján történt. A standnál sok érdeklődő volt. A Nagycsaládosok Komlói Egyesületének aktivistái a családi élettel-, nagycsaládos élettel, gyermekneveléssel kapcsolatosan is szívesen válaszoltak az érdeklődőknek. A háromnapos programsorozat alatt folyamatos ismeretterjesztés történt a folyamatban lévő projekttel és a családi élettel kapcsolatban.

Karácsonyi rendezvény

2012.12.15. Karácsonyi rendezvény. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Közösségek Háza Komló.A közös karácsonyozás programja Figura Ede zenés műsorával indult, mellyel nemcsak megmozgatta a gyerekeket, de megnevettetett aprókat és felnőtteket egyaránt. A hóemberről szóló előadás során a vállalkozó kedvű gyermekek szereplésére is volt lehetőség. A gyerekek lelkesen jelentkeztek és segédkeztek a műsorban. Utána a kenderföldi- és Gagarin Általános Iskola műsorait láthattuk. Először a kenderföldi Általános Iskola Német Nemzetiségi Néptánccsoportjának szép táncát élvezhettük, majd a Gagarin Általános Iskola Színjátszó Szakkörének kedves „Betlehemes” műsora következett. A gyerekek műsorát kicsik és nagyok egyaránt jókedvűen figyelték. Ezt követően kreatív játszóház keretében segítséggel karácsonyi díszeket alkothattak a gyerekek és szüleik. Ezeket természetesen haza is vihették, otthonukat, karácsonyfájukat díszíteni. A gazdag és kreatív alapanyagkészletből lehetett gipszformákat festeni, karácsonyi harangot, papír- és egyéb díszeket készíteni, vágni, ragasztani. Játszóház közben az otthonról hozott (és közösbe felajánlott) süteményeket falatozták a résztvevők, és jóízűen beszélgettek. A terem végén felállított asztalsor teli volt finomabbnál finomabb otthon készült süteménnyel. Bőséges volt a választék az anyukák, nagymamák ügyes kezének, lelkes munkájának köszönhetően. Nem hiányzott a Télapó sem, aki minden megjelent gyermeknek ajándékcsomaggal kedveskedett. A gyerekek felsorakoztak a Télapó előtt az ajándékért, ki magabiztosan egyedül, ki szülei kezét fogva bátortalanul. Volt, aki fotózást is vállalt a Télapóval. A meglepetést a legtöbben rögtön ki is bontották, és már a teremben játszottak az ajándékba kapott gumilabdával, jojóval és csomagjukból édességeket eszegettek. Mindenki jól érezte magát. Szép hangulatú, békés délután volt, kellemes ráhangolódás az Ünnepekre.

Egészségnap

2012.11.10. Egészségnap a családdal. A rendezvényt a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a Közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen! - projekt keretében a TÁMOP-5.5.1. B-11/2-2011-0014 számú pályázati támogatásból valósította meg. Helyszín: Kökönyösi Oktatási Központ Gagarin Általános Iskola Komló. A rendezvény az általános iskolában több helyszínen zajlott, sok érdeklődő részvételével. Az ebédlőben egészséges és reform ételbemutató és kóstoló volt mesterszakács és védőnők segítségével. A mesterszakácsnál kóstolni lehetett frissen készített gyümölcs- és zöldségleveket, húsos zöldségsalátát, ízes kent kenyeret; a védőnőknél egészséges és reformsaláták, különféle ízes-zöldfűszeres kenyérre kent krémek, természetes édességek voltak kóstolhatók reform alapanyagokból. Mindkét helyen folyamatosan kellett gondoskodni utánpótlásról, mert nagy sikerük volt és gyorsan fogytak a kóstolnivalók. A résztvevők kóstolgattak, és dicsérték a megízlelt ételeket. Receptek is jócskán fogytak. Sokan töltötték ki helyesen a táplálkozási totót – egyedül vagy kis segítséggel – jutalmuk friss alma volt. Salátakészítő versenyre lehetett nevezni a kikészített alapanyagokból, végül három csapat indult izgalmas salátakompozíciókat alkotva. A versenyzők alkotás közben nagyon jól szórakoztak. Az érdeklődő felnőttek és gyermekek kóstolás, nézelődés közben sokat kérdeztek a szakemberektől és jókedvűen beszélgettek. Az orvosi rendelőben egészségügyi szűrővizsgálatokat végeztek a védőnők. Jelentkezni lehetett vérnyomás, vércukor, testzsír mérésre. Szép számmal éltek ezzel a lehetőséggel is az érdeklődők, akik nemcsak mérést, tanácsokat is kaptak életmódjukra vonatkozóan. A tornateremben játékos torna után a nap vendége: Béres Alexandra következett. Tréninget tartott a mozogni vágyóknak. Kicsik és nagyok lelkesen követték az utasításait, izmaikat dolgoztatva. Ezután előadást tartott az egészséges életmóddal – mozgással kapcsolatban, amit szép számmal hallgattak meg nagy figyelemmel. Később ő adta át a salátakészítő verseny győzteseinek jutalmát az étkezőben. A rendezvényen résztvevők a szűrővizsgálatokon és az ételkóstolókon, valamint a tornán és előadáson új ismeretekkel gyarapodtak és jól szórakoztak.

logo