TÁMOP

A közösségi összefogás Komlón- hogy a család valódi érték legyen!

TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0014

uszt_logo_rgb 

Projekt összefoglaló/Értékelés

 

A Nagycsaládosok Komlói Egyesülete 2012-2013 évben bonyolította TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0014 Közösségi összefogás Komlón – hogy a család valódi érték legyen! című pályázatát az egyesület fő működési területén, Komlón. A projekt előzetes igényfelmérések után széles társadalmi körben elismerést váltott ki a szervezet megítélésében.

A pályázat beadását megelőzően szülők és gyermekek körében végeztünk igényfelmérést. Előbbiek körében elsősorban az előadások, oktatások, tanfolyamok iránti érdeklődést igyekeztünk felkelteni, valamint felmérni, hogy melyek azok a témakörök, amelyekkel a családok életét jobbá, a szülők elhelyezkedését könnyebbé tudjuk tenni. A gyermekeket arról kérdeztük, milyen programokon, rendezvényeken szeretnének részt venni. Az információgyűjtést elsősorban komlói iskolákban, civil szervezeteknél, az Önkormányzatnál illetve komlói rendezvényeken és sporteseményeken végeztük. A végleges projektet ezen információk alapján állítottuk össze.

Ez a projekt Komlón eddig soha nem látott mértékű támogatást kapott mind a támogatás mértékét, mind a lehetőséget tekintve. Igyekeztünk a forrásokat a lehető legjobban kihasználva széles társadalmi körben elérhetővé tenni programjainkat. A pályázat sikeres lebonyolításához az Önkormányzat, komlói civil szervezetek és komlói, illetve pécsi vállalkozások segítségét vettük igénybe. A feladat elvégzésében partnerünk volt egy ezen a téren már nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező budapesti illetőségű cég a rendezvények és oktatások szervezésében. Az Ő kapcsolataik révén tudtunk komolyabb érdeklődést kiváltó eseményeket szervezni.

A támogatási forrás lehetőséget biztosított a szervezet számára, hogy eddigi tevékenységét kibővített formában, egy közhasznú egyesülethez méltó körülmények között megfelelő infrastrukturális feltételek megteremtésével végezze. Korábbi pályázataink nem tették lehetővé, hogy saját irodát béreljünk, saját eszközeink segítségével biztosítsuk a szervezet alapszabályának megfelelő célok szerinti tevékenységét! A pályázat keretében bútorokat, informatikai eszközöket, játékokat, irodai eszközöket vásároltunk.

Rendezvényeink szervezésénél kiemelkedő figyelmet kapott az egészséges életmód, a környezet védelme és szeretete és a tudatos, fenntartható életmód és viselkedés bemutatása. Mindemellett természetesen olyan programokat szerveztünk, amelyek a családok és

 

 

elsődlegesen a gyermekek igényeit tartják szem előtt. A támogatási forrásból olyan rendezvényeken is részt vehettek az érdeklődő családok, amelyekre – ismerve a térség anyagi és munkaügyi helyzetét – saját forrásból nem lett volna lehetőségük. A középkori Puchner Élménybirtok látogatása és a Mecsextrém park játékai a legtöbb résztvevő nagycsaládos számára vállalhatatlan anyagi terhet jelentett volna! Öröm volt a csillogó gyerekszemeket látni!

Helyi rendezvényeink szintén nagyszámú látogatót vonzottak, előfordult, hogy nem mindenkit tudtunk a jelenléti íveken feltüntetni, mert egyszerűen nem készültünk ekkora érdeklődésre! Egészségnapunkat például Béres Alexandra tette vonzóvá, de a gyermekek körében rendkívül népszerű volt Figura Ede műsora is, amelyet több rendezvényünkön megcsodálhattunk. Nagyobb létszámú rendezvényeinken Vajtó László rádiós műsorvezető fokozta a hangulatot. Sportnapunkon és egészségnapunkon bemutatókkal próbáltuk népszerűsíteni az egészséges életmód és a mozgás örömét. Minden alkalommal igyekeztünk a gyerekeket egy kis versenyre és játékra invitálni, ahol természetesen a résztvevők igyekezetét jutalmaztuk. Figyelemreméltó volt az a jelenség, hogy az animátorok jelenlétében a gyermekek kiválóan érezték magukat és a szülők egy kis lélegzethez jutva tudták egymással megosztani tapasztalataikat kötetlen beszélgetések keretében.

Előadásainkat az előzetes igényfelmérésekre alapozva úgy csoportosítottuk, hogy azok a gyermeknevelés sajátosságaira, nehézségeire és azok megoldására helyezzék a hangsúlyt. Igyekeztünk olyan felkészült szakembereket felkérni, akik jó eséllyel tudnak segítséget nyújtani a gyermeknevelésben, hogy utódaink a társadalom hasznos tagjává váljanak.

A tanfolyamok másik csoportja a család életkörülményeinek javítására, a munkába való visszatérésre fókuszált. Sokéves otthon tartózkodás, illetve gyermeknevelés után nehéz újra munkába állni, valamint munkát találni! Karriertréningeken önéletrajzírást, kommunikációt, álláskeresési praktikákat, illetve állásinterjún való kommunikációt tanulhattak a résztvevők. Legnagyobb sikere a főzőtanfolyamunknak volt, az elképzelésekkel szemben két csoportra kellett osztani a jelentkezőket a létszám miatt. Nagy szerepe volt ebben Horváth Emese junior világbajnoki 3. helyezett szakácsmesternek, aki elsősorban olyan ételek elkészítését preferálta, amelyek egészségesek és gyorsan elkészíthetők.

A tanfolyamok ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítottunk. Ez a résztvevők számára komoly segítséget jelentett, valamint az egyesület egyik sikersztorija lett, ugyanis a projekt befejezése óta is rendszeresen összegyűlnek az ott megismerkedett gyerekek. Kéthetente pénteki napokon játszóházat, kézműves foglalkozásokat tartunk, illetve az aktuális rajzpályázatok munkái is itt készülnek el. A szülők részére ez a kis idő komoly segítséget jelenthet a hétvégi feladatok előkészítésének menetében.

 

 

Szívességcsere programunk keretében rendszeres ruha-, és játékbörzét tartunk, melynek során a feleslegessé vált, vagy megunt, esetleg kinőtt dolgok gazdát cserélnek. A megmaradt holmikat rászoruló szervezetek részére továbbítjuk.

A családbarát munkahelyek kialakítása és a feltételek megteremtése szintén fontos pontja pályázatunknak. Kollégánk helyi és környékbeli vállalkozásokat keresett fel annak érdekében, hogy tájékoztatást kapjanak, milyen kedvezményeket tudnak igénybe venni gyermeket nevelő munkavállalók alkalmazása esetén.

A projekt során megvalósult eseményeket összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a helyi sajátosságokat, az emberek életkörülményeik miatti fásultságát és nehézségeiket ismerve sikerült egy kicsit kiragadni a szürke hétköznapok egyhangúságából a komlói családok egy részét. A pályázati forrás a szervezet számára lehetőséget teremtett arra, hogy a Nagycsaládosok Komlói Egyesülete a helyi civil szervezetek és családok körében ismertebb és elismertebb legyen.

logo